Bemutatkozás A klubról Ovi/Suli=Lovi! Bértartás Hírek Fotóalbum Üzenőfal Programjaink Lovas rendezvényeink 2013-ban Lovagoltatás / Edzések Lovas kerettantervünk
Török Lovastanya Lovas Klub

8849 Szenta, Török Lovastanya
Tel: +36-30-524-2388, +36-30/362-3416
Fax: +36-82-/472-453

info@lovastanyaszenta.hu
Hasznos oldalak

Egy iskola, Egy óvoda – Egy lovarda

Egy állat sem gyakorolt olyan jelentős hatást az emberiség fejlődésében, mint a ”Ló”.

Azon túl, hogy a 6000 éves együttélés során hűséges társa volt a népek sorsát eldöntő csatákban.

Segítőtársa a szárazföldi benépesítésben. Munkatársa a hétköznapok nehéz feladatainak elvégzésében a mezőgazdaságban, a szállítás, a közlekedés területén, még esztétikai élményt nyújtó, művészi alkotásokra ihlető társa volt és az ma is, a művészet több ágában. A világ nemes lófajtái az ember alkotó tevékenységének gyümölcsei, az emberi kultúra részei.

Ma a hétköznapok terhét átvették a gépek. A ló a szabadidő hasznos, egészséget megőrző, az egészséget javító, helyreállító, eltöltésében társa az embernek. Társa a természet megismerésében, egy magasabb életminőség megvalósításában. A lóval való bánás, a lovaglás, a lovastorna sok öröm, élmény forrása, emellett felelősségérzetre, figyelemre, fegyelemre, önuralomra nevel.

A lóval való bánás, a lovon és lóval való mozgás teljes embert kíván. Ez a társi kapcsolat fejleszti az iskoláskorú gyermek, szaglás, látás, hallás, egyensúlyszerveit is, hiszen különböző ingerekre kell helyes válaszokat adni. A lovak ápolása során a tanulók megismerkednek a ló viselkedésével, és felelősséget vállalnak „jó létének, közérzetének” biztosításában. Ezzel egy másik élőlény eltérő igényeinek megismerésében és annak kielégítésében, biztosításában is jártasságot szereznek.

A ló hátán való mozdulatok, és a lóval való közös mozgás az iskolás gyermek egész testére kihat, és harmonikus, fejlődést biztosít. A lóval kapcsolatos élmények közérzetére, testi fejlődésére is rendkívül jó hatással vannak.

A tanulók megismerik a ló szakszerű tartásának, ápolásának ismereteit. Ismereteket szereznek állatetológiából, az állattal való „párbeszéd” kialakításáról. Csak akkor kaphat a tanuló helyes választ a lótól, ha a „ló fejével tud gondolkodni”. A természet megismertetésében a lónak döntő szerepe lehet a jövőben.

Mit jelent a ló a gyerekek számára?

- Társ, jó barát, akit szeretgetni, gondoskodni lehet róla,
- segítőtárs, az érzelemvilág kibontakoztatásában,
- a természet megismerésének, szabadságának gyakorlati lehetőségét nyújtja,
- felelősségre nevel, valamint maga a sport a legtöbb pozitív emberi tulajdonsággal ruházza fel a gyermeket.

Az állatok egészen a közelmúltig az ember hétköznapjainak természetes közegéhez tartoztak. Ma az ember döntő többsége természetellenes, inger, és élmény szegény környezetben nevelkedik, és él. A ló, a lovaglás a gyerekek számára egy már eltűnt világ gazdag élményanyagát tárja fel.

És ahogy Jókai Mór mondta:

„Bölcs embernek ló való,
Mert lóvá tesz az ember,
S emberré a ló.”

A fenti programot mind óvodások, általános iskolások, valamint középiskolás diákok számára tesszük elérhetővé, mégpedig az iskolai testnevelés óra keretében. A cél, hogy a gyerekek legalább havonta egy alkalommal kötelező tanóra keretein belül ismerkedjenek eme nemes állattal, a lóval. Ezzel elejét lehet venni a tanórán kívüli egyéb elfoglaltságokkal való ütközést, ami vélhetően a lovaglás elmaradását jelentené. Könnyebbséget jelent a szülők számára is, hisz az intézmények megoldják a diákok szállítását a lovardába, és nem utolsó szempont, hogy azt mondhatjuk, hogy a képzés díja, ami 6.00ft/alkalom (Áfá-t is tartalmazza), mindenki számára elérhető.

Lovardánk öt patkós minősítéssel,fedett lovardával,díjlovagló,díjugrató pályával, tornateremmel,két istállóval,képzett lovakkal,éttermi résszel,konyhával,70 férőhelyes szállással rendelkezik, az edzések pedig nemzetközi diplomával rendelkező lovas szakedző irányításával folyik. Elméleti képzéseinket oktató táblák,videók,könyvek, füzetek teszik színesebbé.

Képzéseink a „sokoldalú képzésen” alapszik, mely során a diákok több fajta nyeregben, stílusban ismerkednek játékos keretek között a speciális mozgásokkal.

Lovardánk az alábbi iskolákkal, és óvodákkal áll szerződéses viszonyban. Ezek az intézmények már az általunk megírt és az Oktatási Minisztérium által elfogadott Kerettantervet a saját intézményük kerettantervébe bevéve, iskolai, ill. óvodai tanóra keretein belül hozzák tanítványaikat a lovardánk lovas képzéseire.

ISKOLÁINK ÓVODÁINK
Eötvös Ált. Iskola
8840 Csurgó, Kossuth L.u. 3.
I.sz. Óvoda
8840 Csurgó,nPetőfi Tér 27.
Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium
8840 Csurgó, Széchenyi Tér. 9.
II.sz. Óvoda
8840 Csurgó, Táncsics Tér 18.
Rákóczi Ált. Iskola
8840 Csurgó, Rákóczi u. 61.
Körzeti Ált. Isk.és Óvoda 3.sz. tagóvoda
8726 Iharos Béke u. 2.
Arany János Ált. Iskola
7515 Somogyudvarhely, Kossuth u. 19.
Berzencei Óvoda
7516 Berzence, Kavulák utca 10.
Berzencei Ált. Iskola
7516 Berzence, Virág út.10.
Somogyudvarhelyi Óvoda
7515 Somogyudvarhely, Szabadság Tér 1.
Gyékényesi Ált. Iskola
8851 Gyékényes, Szabadság Tér 44.
Csillagszem Óvoda
7500 Nagyatád Aradi út 1.
Napsugár Óvoda
7500 Nagyatád, Alkotmány út 15.
Gyékényesi Óvoda
8851 Gyékényes, Szabadság Tér 44.
Zákányfalu Óvoda
8853 Zákányfalu, Szabadság u. 88.-1.
© lovastanyaszenta.hu 2010-2022. Minden jog fenntartva.